הנושאים העיקריים שרצוי לתת עליהם את הדעת במסגרת הסכם ממון:
ענייני רכוש (לרבות נכסי מקרקעין, מיטלטלין, כספים וכו'): הגדרת הרכוש, הבעלות והוראות ספציפיות הקובעות מה יעלה בגורל הרכוש במקרה של פרידה.
חובות (לרבות: משכנתא; חובות שנוצרו טרם מועד הנישואין וכו'): התייחסות לסוגיית החובות וקביעה מי יישא בהם במהלך מערכת היחסים ו/או בפירוד.
התנהלות במהלך החיים המשותפים: זוגות מסוימים (לרבות זוגות ב'פרק ב'') בוחרים לפרט במסגרת ההסכם את האופן בו הם יתנהלו במסגרת החיים המשותפים וכיצד יישאו בהוצאות (לרבות: הוצאות עבור הילדים מ'פרק א'' והוצאות בגין הילדים המשותפים).
זכויות סוציאליות: קביעת אופן החלוקה של הזכויות הסוציאליות (לרבות: פנסיה; קרנות השתלמות; קופות גמל וכו').
הוראות המתייחסות למנגנון הפירוד עצמו: לרבות הוראות הקובעות מי יהיה זה שיעזוב את המגורים המשותפים ובאיזה מועד; מה יעלה בגורל הבית המשותף; וכיוצ"ב.
המטרה - לחזות את העתיד
חשוב לזכור, כי הסכם ממון הינו הסכם הצופה פני עתיד ומגמתו להסדיר את ענייני הרכוש בין בני הזוג ועל כן המומחיות הנדרשת בעריכת הסכם ממון הינה צפיית העתיד - עד כמה שאפשר - תוך בניית כל המגננות האפשריות, בזהירות רבה, תוך שימוש בידע המקצועי.
הסכם ממון
הסכמי ממון נערכים בין בני זוג העומדים להינשא (ובמקרים מסוימים אף במהלך הנישואין); וכן בין בני זוג 'ידועים בציבור' (לרבות חד מיניים).
על אף שבעבר זוגות רבים נרתעו מעריכת הסכמי ממון וניתן היה להבחין במגמה זו בעיקר בקרב זוגות המצויים במערכת יחסים מסוג 'פרק ב', כיום ניתן להבחין במגמה הולכת וגוברת לערוך הסכמי ממון גם במסגרת נישואין ראשונים.
זהו הסכם שהולך ותופס תאוצה והיום כמעט כל זוג מעדיף לחתום על הסכם כזה, כדי להגן ולהישמר מפני תביעות עתידיות.
מגוון הלקוחות להם אני עורכת הסכם שכזה הוא רחב וכולל זוגות צעירים לפני נישואים, זוגות בפרק ב', זוגות המצויים במערכת יחסים מסוג 'ידועים בציבור', זוגות בהם קיימים פערים כלכליים גדולים ועוד.
הסכם ממון ביחסים רומנטיים
הרתיעה הקיימת מהתעסקות בעריכת הסכם ממון קשורה בעיקר לחוסר הנוחות הכרוך בשילוב עניינים כספיים עם המאפיינים הרגשיים והרומנטיים של הקשר הזוגי. ההתדיינות על ההיבטים הכספיים אינה נתפסת כהולכת יד ביד עם הרומנטיקה והאהבה ומטבע הדברים, הגדרת הגבולות בהיבט הכלכלי מנפצת אשליה מסוימת בדבר היעדר הגבולות של הקשר הרגשי.
חוק יחסי ממון ו"איזון משאבים"
חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע, כי כל הנכסים שצברו ע"י כל אחד מבני זוג נשואים במהלך שנות הנישואין, יחולקו בחלקים שווים ביניהם. כפועל יוצא מכך, במקרה של פקיעת הנישואין עקב גירושין או מוות, קמה הזכות של בן הזוג לחלקו ברכוש המשותף ולביצוע של 'איזון משאבים'.
הוראת ס' 2 לחוק יחסי ממון מאפשרת לכל זוג – טרם הנישואין, במהלכם ולקראת פירוד – לערוך הסכם ממון ובמסגרתו להסדיר את אופן ההתנהלות הכלכלית במהלך הנישואין ואת חלוקת הרכוש במקרה של פרידה.
חשוב לציין שחוק יחסי ממון חל רק על זוגות נשואים ועל העתידים להינשא, ולא על ידועים בציבור ו/או חד מיניים ו/או זוגות שנישאו לפני שנת 1974 (עליהם חלה 'חזקת השיתוף'). על כן, קיימת חשיבות לעריכת הסכם ממון לבני זוג החיים יחד במסגרת זוגית ללא המיסוד הפורמאלי (קרי: מסגרת יחסים של ידועים בציבור) שכן מסגרת זוגית זו עשויה לעורר מחלוקות רכושיות מורכבות לא פחות מאלה שעשויות להתעורר בין בני זוג נשואים.